Dunakeszi városi konzultáció

Submitted by kofa on Mon, 05/28/2012 - 09:56

Városunkban kikérik a lakosság véleményét. A szavazás nem anonim, a kérdőíven egyedi azonosító szám szerepel (a 2. oldalon a jobb felső sarokban, középzöld alapon sötétzöld számokkal - http://lmpdk.blog.hu/2012/05/13/jogtalan_adatgy - az önkormányzat szerint garantált az anonimitás: http://www.dunakeszi.hu/hirek/kozelet/0_1455_Varosi-Konzultacio.html). Mivel így is, úgy is nyilvántartanak (vagy nem, lásd fentebb), a véleményemet itt is közreadom. A kérdőív nyelvhelyessége, helyesírása olyan, amilyen, igyekszem pontosan visszaadni.

Kerékpáros közlekedés
A nyugati kisvárosok mintájára városunkban az elmúlt években több kilométer kerékpárutat építettünk. Városunk kerékpárút-hálózata idén újabb szakaszokkal bővült, amelynek köszönhetően már több intézményünk megközelíthető kerékpárral. Helyenként a biztonságtechnikai megoldások lassíthatják a folyamatos gépjármű közlekedést.
Egyetért-e Ön azzal, hogy folytassuk kerékpárút-hálózatunk bővítését? NEM
(Másra kell a pénz.)

Gyalogátkelőhelyek
A megnövekedett forgalom miatt balesetveszélyesebbé vált a gyalogos- és kerékpáros közlekedés. A forgalmas csomópontoknál, iskoláink közelében az elkövetkezendő két évben összesen 20 helyszínen, összesen 30 darab új zebra kialakítását tervezzük. A gyalogátkelőhelyek következtében lassulhat az autós forgalom.
Egyetért-e Ön azzal, hogy gyalogátkelőhelyek kialakításával biztonságosabbá tegyük városunk gyalogos- és kerékpáros közlekedését? IGEN

Városközpont
Dunakeszi idén ünnepelte várossá avatásának 35. évfordulóját, lakosságszáma pedig elérte a negyvenezret. Régi igény egy Dunakeszihez méltó városközpont kialakítása, amely elősegíti városunk közösségi életének fejlődését. A központi parkoló elkészültéig, a főtér kialakítása miatt, a belvárosban parkolási nehézségek lehetnek.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a Városháza mellett, a város központjában főteret alakítsunk ki? NEM
(Másra kell a pénz.)

Repülőtér
A város lakóházakkal övezett részén 90 hektár zöldterület található, ahol a számtalan sportág közül jelenleg kizárólag a repülésnek jut szerep. A képviselő-testület arról döntött, hogy a repülőtér területét a Helyi Építési Szabályzatban egyértelműen a kiemelten védett, csak sportolás céljára használható zöldterületek közé sorolja.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a repülőtér területét a zöldterület megtartása mellett, más sportágaknak helyt adva a dunakesziek szolgálatába állítsuk? IGEN
(Ugyanakkor megjegyzem, hogy mostanában az önkormányzati újságban feltűnően sok repülésellenes cikk jelent meg, és felmerült bennem, vajon ki fogja üzemeltetni az új sportcentrumot.)

Városi Szilveszter
2010 decemberében megalakult a Programiroda, amelynek célja, hogy a város közösségi életét fellendítse, a meglévő programokat összefogja és új rendezvényekkel színesítse városunk közösségi életét. Tavaly első alkalommal került megrendezésre a DunakesziFeszt, 2012 tavaszán az Első Dunakeszi Viadal, az év végén pedig együtt szeretnénk búcsúztatni az óévet. A szilveszteri rendezvényt a Casalgrande téren szeretnénk megtartani, ahol a rendezvény zavarhatja a környéken élőket.
Egyetért-e Ön azzal, hogy egy szilveszteri rendezvény keretében közösen búcsúztassuk az óévet? NEM
(Egyfelől másra kell a pénz, másfelől tényleg egy tízezres lakótelep közepén, egy kb. 1000 m2-es pici téren kell városi bulit rendezni?)

Nagyobb méretben

Szelektív hulladékgyűjtés
Az elmúlt években több mint húsz helyen alakítottunk ki szelektív hulladékgyűjtő szigetet. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy bár legtöbben élnek ezzel a lehetőséggel, vannak olyanok, akik szemétlerakóként használják azokat, és ott helyezik el nem szelektív szemetüket, amely rontja a városképet.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a meglévő hulladékgyűjtő szigeteket felváltsa a háztól való szelektív szemét begyűjtése illetve a lakótelepeken az elzárt, bekamerázott gyűjtőhelyek kialakítása? IGEN
(Hozzátenném, hogy nálunk vannak, akik kitúrják a szelektált hulladékot a gyűjtőkonténerből, kiszedik a papírt, fémet, és viszik a MÉH-be. A legprofibb egy bácsi, akinek kidolgozott technikája van, felborítja a konténert, és az alját feszíti fel, onnan könnyebben hozzáfér. Az átgubizott konténert aztán visszaállítja a talpára.)

Sport
Egyre több fiatal kedveli az utcai sportokat, ugyanakkor több panasz érkezett a lakótelepen élőktől, hogy nyugalmukat zavarják a rolleresek, BMX-esek, görkorcsolyások, gördeszkások.
Egyetért-e Ön azzal, hogy az utcai sportokat kedvelő fiatalok számára egy arra alkalmas helyen, erre a célra kialakított parkot hozzunk létre? IGEN
(Ezért: http://zalaihirlap.hu/fokusz/20100812_gordeszkas_pap_lentiben - valamint jelenleg jobb híján sok nagy gyerek is a játszótérre jár, és az 50-60 kilósok vadulását már nem bírja a hinta.)

Játszóterek
A város sok pénzt költött jásztótereink, közterületeink felújítására, sajnálatos módon azonban egyesek kárt okoznak a kihelyezett játékokban, padokban és összetört üvegeket, cigaretta csikkeket hagynak maguk után.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a város problémásabb közterületeinél a rend és közbiztonság fenntartása érdekében városi térfigyelő rendszert építsünk ki? IGEN

Helyi érdekek képviselete
A képviselő-testület tagjai a választásokat követően mindannyian aláírták azt az Együttműködési nyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy a politikai érdekeket félretéve közösen dolgoznak a városért.
Egyetért-e Ön azzal, hogy a városi képviselőknek a pártpolitikai érdekek helyett a helyi érdekeket kell szem előtt tartaniuk? IGEN
(De ebből úgysem lesz semmi, http://lesswrong.com/lw/gw/politics_is_the_mindkiller)

Kérem, hogy a Városunkkal kapcsolatos egyéb véleményét, észrevételét írja meg számunkra néhány mondatban!
Hiányolom az oktatás fejlesztését. Nincs elég bölcsődei, óvodai és újabban iskolai férőhely. Az önkormányzati óvodák 40 csoportjában 1200 férőhely van. Gyermekünket 607-es sorszámmal utasították el. Az általános iskolában osztályokat vonnak össze. Így a városközpont és a városi szilveszter olyan lenne, mint a putriba rakott palzmatévé: látványos és olcsóbb, mint a probléma megoldása, de hosszú távon felesleges és viszi a pénzt.